Montag, 23. Juni 2008

10 Manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen

Zelfvertrouwen is datgene dat het verschil maakt tussen jezelf fantastisch en jezelf angstig voelen. Hoe je jezelf ziet heeft een hele grote invloed op hoe anderen jou zien. Je zienswijze is de realiteit – hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe groter de kans dat je slaagt.

Hoewel veel factoren die je zelfvertrouwen beïnvloeden buiten jouw controlebereik liggen, zijn er toch een aantal zaken die je bewust kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Door het gebruik van de 10 onderstaande strategieën kun je jezelf net dat duwtje geven dat nodig is om je volledige potentieel te gebruiken.



1. Kleed je goed
Alhoewel kleren de man niet maken, hebben ze wel degelijk invloed op hoe je je over jezelf voelt. Niemand is zich meer bewust van je verschijning dan jijzelf! Als je er niet goed uitziet, heeft dit invloed op hoe je jezelf gedraagt en met andere mensen communiceert. Gebruik dit voordeel en zorg voor een verzorgde verschijning. In de meeste gevallen, zorgt regelmatige lichaamsverzorging (baden, scheren enz.) en fatsoenlijke schone kleding er al voor dat je er een stuk beter uitziet.
Dit betekent niet dat je nu ineens bakken uit moet gaan geven aan dure kleding. In het algemeen gaat de volgende regel op: geef twee maal zoveel uit, koop de helft. In plaats van een berg goedkope kleding te kopen, is het verstandiger de helft hiervan, maar dan zorgvuldig uitgezochte zaken te kopen. Op de lange termijn geef je minder uit, omdat dure kleding minder snel afgedragen is en langer in de mode blijft dan goedkope kleding. Minder kopen zorgt er ook voor dat de hoeveelheid zooi in je kast kleiner wordt.



2. Loop sneller
Een van de makkelijkste manieren om te zien hoe iemand zich voelt, is te kijken naar hoe hij loopt. Loopt hij langzaam? Vermoeid? Pijnlijk? Of energiek en doelgericht? Mensen met zelfvertrouwen lopen snel. Ze willen plaatsen bezoeken, mensen zien en belangrijk werk doen. Zelfs als je geen haast hebt, kun je je zelfvertrouwen vergroten door simpelweg sneller te lopen. 25% sneller lopen zorgt ervoor dat je er belangrijker uitziet en je ook zo voelt.



3. Goede houding
Op dezelfde manier vertelt iemand zijn houding een verhaal. Mensen met hangende schouders en trage bewegingen tonen een gebrek een zelfvertrouwen. Ze zijn niet enthousiast over waar ze mee bezig zijn en vinden zichzelf niet belangrijk. Door een goede houding aan te nemen, voel je je vanzelf zelfverzekerder. Sta rechtop, hou je hoofd omhoog en maak oogcontact. Je maakt een positieve indruk op anderen en voelt je alerter en sterker.



4. Persoonlijke commercial
Een van de beste manieren om zelfvertrouwen op te bouwen, is door te luisteren naar een motiverende toespraak. Helaas zijn de mogelijkheden om naar een goede spreker te luisteren klein. Toch kun je aan deze behoefte voldoen door een persoonlijke commercial te maken. Schrijf een toespraak van 30-60 seconden waarin je jouw kwaliteiten en doelen opneemt. Lees deze dan hardop voor de spiegel voor (of in je hoofd als je dat liever wilt) elke keer als je een extra stoot zelfvertrouwen nodig hebt.



5. Dankbaarheid
Als je je teveel focust op wat je wilt (maar niet hebt), creëren je gedachten redenen waarom je het niet mag hebben. Dit zorgt ervoor dat je je teveel op je zwakke kanten gaat richten. De beste manier om dit te vermijden, is om je te richten op zaken waarvoor je dankbaar bent. Haal vroegere successen op, je (unieke) vaardigheden, fijne relaties en positieve momenten. Je zult versteld staan hoeveel positiefs er toch nog in je leven is en daardoor meer gemotiveerd zijn om de volgende stap richting succes te maken.



6. Geef andere mensen complimenten
Als we negatief over onszelf denken, projecteren we dat vaak op anderen door te roddelen of mensen te beledigen. Om deze negatieve spiraal te doorbreken, moet je jezelf aanleren om andere mensen te complimenteren. Weiger om negatief over andere mensen te spreken en doe je best om degenen om je heen te complimenteren. Door dit zo te doen, zullen andere mensen je graag mogen en jij weer zelfvertrouwen opbouwen. Door naar het beste in anderen te kijken, zul je tegelijkertijd het beste in jezelf naar boven brengen.



7. Ga op de voorste rij zitten
In scholen, kantoren en openbare bijeenkomsten in de hele wereld, proberen veel mensen achter in de kamer of de zaal te gaan zitten. De meeste mensen hebben een voorkeur voor de achterste ruimte omdat ze bang zijn om opgemerkt te worden. Dit komt door een gebrek aan zelfvertrouwen. Door te beslissen op de voorste rij te gaan zitten, kun je over deze irrationele angst heen komen en zelfvertrouwen opbouwen. Daardoor ben je ook beter zichtbaar voor de belangrijke mensen die vooraan staan te praten.



8. Geef je mening
Tijdens groepsdicussies durven velen hun mening niet te uiten, omdat ze bang zijn dat de anderen ze uitlachen omdat ze iets doms zeggen. Deze angst is niet gerechtvaardigd. In het algemeen nemen mensen veel meer aan dan we ons kunnen voorstellen. In feite zitten de meeste mensen met diezelfde angst. Door te proberen om ten minste elke vergadering één keer je mening te geven, zul je beter in het openbaar durven spreken, meer vertrouwen krijgen in je eigen gedachten en door je collega´s als leider worden beschouwd.



9. Ga sporten
Wat geldt voor je uiterlijk, geldt ook voor je conditie. Als je geen conditie hebt, voel je je onzeker, onaantrekkelijk en minder energiek. Door te sporten zie je er beter uit, krijg je meer energie en bereik je iets positiefs. Door de discipline op te brengen om te gaan sporten, voel je je niet alleen beter, je zorgt ook voor energie waarop je de rest van de dag kunt bouwen.



10. Concentreer je op wat je kunt bijdragen
We gaan te vaak op in onze eigen verlangens. We concentreren ons veel te veel op onszelf en niet genoeg op de behoeftes van andere mensen. Als je stopt met continu aan jezelf te denken en je concentreert op de bijdrage die je aan de rest van de wereld levert, hoef je niet zoveel aandacht aan je eigen zorgen te besteden. Ook dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je bijdrage ook nog eens meer oplevert. Hoe meer je geeft aan de rest van de wereld, hoe groter je beloning is in de vorm van waardering door anderen en persoonlijk succes.

1 Kommentar:

Her-inneren.nu hat gesagt…

Hallo Petra,

Al zoekende kwam ik je blog tegen. Je geeft een interessante opsomming van 'doe' dingen die naar buiten toe je zelfvertrouwen lijken te verhogen. Mijn overtuiging is dat als je structureel, van binnenuit en voor de lange termijn je zelfvertrouwen wilt versterken, je naar je gevoel toe moet. Met alleen werken aan onze buitenkant (zoals jouw lijst voorstelt) kom je slechts tot tijdelijke resultaten. Gevoel heeft een veel langere adem dan denken; het verbergt zich onder onze camouflages (ratio, denken) om zich onmiddelijk te manifesteren als het 'getroffen' wordt door b.v. een uitspraak een scheve blik, commentaar op je werk of uiterlijk). Het gevolg is ineffectief gedrag (boos, instorten, depressie, dingen roepen die je niet meent, schaamte); al liep je even ervoor nog rechtop, droeg je een pak met stropdas en gaf je een collega nog een compliment.

Overigens heb ik in mijn jeugd 2 maal vakantie gevierd in Brixen! De Alpi Vollmilch staat me nog helder voor de geest. Bestaat de Hohe Salve nog?

Wim Massop