Montag, 14. Juli 2008

De voordelen van vrije tijd


Vrije tijd wordt vaak gezien als een onproductieve tijd, die er enkel voor zorgt dat we de dagelijkse beslommeringen even kunnen vergeten. Daarom voelen mensen zich vaak schuldig als ze zitten "te niksen", terwijl ze weten hoeveel werk er nog ligt.
Dit heeft te maken met de puriteinse ethiek waarmee we zijn opgevoed, die vindt dat werk en vrije tijd niet samen gaan en dat er voor het laatste geen plaats is in een productieve maatschappij. Lijnrecht tegenover dit idee staan de vele voordelen van vrije tijd en ontspanning, zowel voor het individu als voor de maatschappij in z´n geheel.
Activiteiten als sporten, een boek lezen of gewoon gezellig samen zitten, zijn allemaal vrijetijdsactiviteiten. Helaas vergeten we vaak dat we hier meer profijt van hebben dan enkel een beetje plezier.
Door zo te ontspannen, zorgen we voor fysieke, psychologische, economische en spirituele voordelen die een grote rol spelen in het welzijn van onze maatschappij in z´n geheel.

Hoewel er vaak overheen gekeken wordt, zorgen bepaalde vrijetijdsbestedingen voor lichamelijke voordelen. Als we in onze vrije tijd sport bedrijven, versterken we ons lichaam hiermee. Daarnaast zorgen teamsporten ervoor dat we leren samen te werken en met verschillende mensen om te gaan, terwijl we lichamelijk actief zijn. Deze vaardigheden helpen ons als we later op het werk geconfronteerd worden met andere mensen en hun problemen.
Vrijetijdsbesteding zorgt daarmee niet alleen voor een betere fysiek, maar brengt, doordat mensen een betere conditie hebben, ook een verlaging van de medische kosten met zich mee.

Naast deze fysieke voordelen, zorgt een goede vrijetijdsbesteding er voor dat de geest meeprofiteert. Het resulteert in minder spanning en stress, geestelijke en lichamelijke ontspanning en verlaging van de hoeveelheid stresshormonen, positieve stemmingsveranderingen en een positievere kijk op het leven.
Geen enkel organisme leeft lang in een continue stress- of spanningstoestand, periodes van ontspanning zijn van levensbelang! Door te relaxen doorbreken we de stressperiodes, waardoor we uiteindelijk een stuk productiever zijn.

De maatschappij profiteert economisch gezien ook van de vrije tijd. De vrijetijdsindustrie is heel groot, mensen geven vaak en graag geld uit om te ontspannen. Het beste voorbeeld hiervan is de toeristische industrie die overal floreert en nog steeds groeit. Dit zorgt op zijn beurt weer voor werk voor een hoop mensen. Door een goede werk/vrije tijd verhouding is de productiviteit hoger en is het ziekteverzuim aanmerkelijk geringer.

Niet alleen het individu wordt beïnvloed door het hebben van genoeg vrije tijd, ook de personen waarmee hij/zij in contact komt, profiteren mee. Het sociale gedeelte van vrije tijd is substantieel, maar zeer ondergewaardeerd. Dit is een feit dat niet over het hoofd gezien moet worden.

Uit bovenstaande kan geconcludeerd worden dat vrije tijd belangrijk is voor de hele maatschappij. Om deze voordelen kunnen we niet zomaar heen kijken, wat dat betreft is het belangrijk om vrije tijd niet zomaar af te doen als een luxe-goed, het is een noodzakelijk iets waarop niet ondoordacht beknibbeld moet worden.

Keine Kommentare: