Donnerstag, 4. September 2008

Gevoelens over geld

Er blijkt een direct verband te bestaan tussen het hebben van (veel) geld en je gevoelens over geld. Veel mensen zijn opgevoed met negatieve ideeën over geld en zullen daarom moeite hebben om het naar zich toe te krijgen of bij zich te houden.
Belangrijk is daarom dat je voor jezelf op een rijtje zet hoe je eigenlijk over geld denkt. Dit kunnen deels zeer onbewuste gedachten zijn die je ooit eens hebt gehoord of van je ouders hebt meegekregen.
Als jij het gevoel hebt dat geld slecht is, dan zul je je waarschijnlijk niet met je financiën bezig willen houden omdat je dan toch echt intensief met geld aan de slag moet gaan. Hetzelfde geldt als je geld eigenlijk volkomen onbelangrijk vindt, een bijzaak zogezegd.
Maar zoals de meeste mensen wel zullen weten, kun je nooit een goed overzicht krijgen als je je niet met je inkomsten en uitgaven durft te bemoeien.

Om te beginnen is het daarom voor jezelf handig als je op een rijtje zet wat eigenlijk je gevoelens over geld zijn.
De volgende vragen kunnen je een stukje op weg helpen.

1. Welke negatieve ideeën heb je over geld en mensen met veel geld (hier moet je vaak diep graven, omdat deze ideeën vaak onbewust zijn).
bv. - geld is de wortel van alle kwaad
- geld maakt niet gelukkig
- geld is niet spiritueel
- we zijn arm maar gelukkig
- rijke mensen zijn niet zoals wij

2. Hoe praat je over geld of mensen die geld hebben?
bv. - slijk der aarde
- stinkend/walgelijk rijk

3. Wat heb je van je ouders over geld geleerd? Praatten ze in jouw bijzijn over geld en hoe was de toonzetting dan? Werd er altijd alleen gepraat over wat ze allemaal niet konden kopen of juist wat er allemaal wel kon? Werd er strikt gebudgetteerd of werd er juist totaal niet op geld gelet?

4. Heb je weleens last van een negatieve reactie als je duidelijke tekenen van rijkdom ziet?
bv. - jaloers
- frustratie
- ontevredenheid
- schaamte
- superioriteit

5. Wat geloof je over je eigen mogelijkheden om veel/genoeg geld te hebben?

Bekijk je antwoorden op deze vragen heel kritisch en vraag jezelf af wat je in je opvattingen moet veranderen om verantwoord met geld om te gaan. Zodanig dat geld een positieve energiestroom in je leven wordt, die je ondersteunt.

Want....
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester!

Keine Kommentare: